четвер, 19 травня 2016 р.

Шкільний фестиваль «Вишивана моя Україна»

Традиційним у школі стало святкування Дня вишиванки. У цьому році фестиваль пройшов під назвою «Вишивана моя Україна». Готуватись до свята почали заздалегідь. Діти разом із педагогом-організатором  відвідали місцевих майстринь вишивання Симоненко Л.В., Биканову Н.А., Попову О.О.,Кузьменко В.С., Пузирей Л.В. Жінки показали власні роботи, розповіли про техніку  вишивки. Кращі свої роботи дали дітям  для шкільної виставки, а діти запросили їх на фестиваль. Учениця 7 класу Зейналова Руслана підготувала цікаву і змістовну інформацію про те, що  означають таємні  символи  вишиванки та які секрети криються за традиційними візерунками.
Дівчатка виготовили гарні оригінальні віночки із квітів, а також
із бісеру.
Всі учні школи з цікавістю розглядали виставковий  матеріал:  рушники, ікони, сорочки, постільну білизну.

Місцевий краєзнавець Матвієнко Надія Богданівна принесла для показу лляну жіночу сорочку, яку їй у свій час передали старожили  Тарасівки. Цій сорочці вже понад сто років. А у Кузьменко Валентина Степанівна  збереглася сорочка,яку вона вишивала своєму чоловіку на весілля майже 60 років тому.




Змінюється мода, але ніщо не замінить краси вишивки.  Дітям були цікавими роботи молодих майстринь  Пузирей Лідії і Попової Олесі, які використовують у вишивці бісер.


У роботах Биканової Н.А. присутній західноукраїнський колорит, адже вона родом із Рівненщини.
Частим гостем у школі є учасниця художньої самодіяльності Симоненко Л.В.  І цього разу у її виконанні прозвучала пісня «Вишивала я сину сорочку».  А співала жінка у гарному українському вбранні, яке вишили разом із сестрою Гончар Н.В. Були   приємно здивовані і учителі , і діти роботами, які принесла для виставки учитель математики Доренко Т.М.
А колишня випускниця нашої школи Попова О. подарувала дитячій  козацькій організації вишиваний герб.
 Свято розпочав директор школи Щербак С.Б., який розповів про історію виникнення та відзначення Дня вишиванки.
Про різновиди  орнаментів школярам  розповів учитель музичного мистецтва Лойтра А.Л.
Про символіку кольорів вишиванки і обереговість дітям  розповіли педагог-організатор Грищенко Л.В. та учениця 7 класу  Зейналова Руслана.
Українська  вишиванка наповнена величезною палітрою кольорів, а чорний та червоний здебільшого переплітаються у візерунках, про що йде мова у пісні «Два кольори» Д.Павличка.  Матвієнко Н.Б.  розповіла дітям про історію написання «Пісні про рушник», яка стала символом України  і всі присутні заспівали щиру українську пісню.
Кузьменко Валентина Степанівна  розповіла про традиції вишивання  рушників та одягу в своїй родині, та показала рушник , який вишила ще її бабуся. Не дивлячись на довгий вік рушника (йому  майже 100 років),  він   добре зберігся.
Діти для гостей заспівали пісню «Вишиванка» та виконали танець «Мамина сорочка». 

Склалася уже і власна шкільна традиція – конкурсне виконання пісень. На святі це була «Пісня про  рушник».
Як символ єднання українців  світу, всі учасники фестивалю створили живий ланцюг.

Захоплюючим дефіле та фотосесією завершився фестиваль, а у серцях надовго залишаться хвилини, проведені у спілкуванні з найдавнішим видом українського мистецтва – вишивкою.

Щербак С.Б.
директор 
Олександрівської 
ЗШ І-ІІІ ступенів

Немає коментарів:

Дописати коментар